Esterházy Énekegyüttes - Concertotata

Concerto Nonprofit Kft. Tata (Hungary)
Tartalomhoz ugrás

Esterházy Énekegyüttes

Barokk Fesztivál > Barokk Fesztivál 2022
A Tatai Esterházy Énekegyüttes 1996 kezdte meg mûködését.
Elsõ tatai fellépései után részt vett a franciaországi Dammarie-les-Lys-ben rendezett Zene ünnepe címû fesztiválon, Tata testvérvárosában. Ezt követte számos fellépés Tatán és közvetlen környékén, Budapesten, Szentgotthárdon, a német testvérvárosban, Gerlingenben, a szlovák Szõgyénben és az erdélyi Szovátán, ekkor már kibõvült létszámmal. Két alkalommal szerepeltek kórusminõsítõn, mindkét esetben fesztiválkórus minõsítést szereztek. Két rangos versenyen vett részt a kórus, 1999-ben a bécsi Nemzetközi Schubert Kórusversenyen és 2000-ben a budapesti Fények Városa Kórusversenyen, ahol elsõ díjat nyert.
A kórus rendszeres szereplõje Tata fontosabb rendezvényeinek, állami és városi ünnepségeken, valamint az újévi koncerten állandó fellépõ. Kezdettõl, 2000-tõl résztvevõje a Tatai Barokk Fesztiválnak, ahol budapesti szólisták és zenekar közremûködésével oratóriumok, kantáták és operák elõadásában közremûködik.
Az együttes tagjai középiskolások, fõiskolai és egyetemi hallgatók, tanárok, mérnökök, valamennyien elkötelezett hívei az igényes zenének.
A kórus vezetõje Schmidt Mónika, a Városi Zeneiskola tanára, aki karvezetõi diplomáját 1980-ban szerezte Maklári József és Párkai István növendékeként a budapesti Zeneakadémián.
Magas mûvészi színvonaláért és Tata város kultúrájáért végzett önzetlen munkájáért a kórus és vezetõje 2004-ben Tata Városáért Díj kitüntetésben részesült.
Vissza a tartalomhoz