Fugato Orchestra 2013 - Concertotata

Concerto Nonprofit Kft. Tata (Hungary)
Tartalomhoz ugrás

Fugato Orchestra 2013

Barokk Fesztivál > Archív > Barokk Fesztivál 2013 > Résztvevők 2013

FUGATO ORCHESTRA
kamarazenekar

A zenekar először kísérleti jelleggel alakult meg a Városmajori Gimnáziumban 2000. februárjában. A Városmajori Zeneszerzők Estje c. koncertre szerveződött össze a csapat Alpár Balázs vezetésével, aki a darabok szerzője. A tagok kezdetben mind a VMG diákjai voltak. Az újonnan megnyíló lehetőségek és növekvő elvárások miatt azonban egyre jobb és komolyabb zenészekre volt szükség, így a tagok egy része Zeneakadémista, konzervatóriumi zenészekre, illetve jazz-muzsikusokra cserélődött le.
A Zeneszerzők Estje után minden jel arra mutatott, hogy érdemes folytatni.
A cél az volt, hogy egy sok műfajjal és sokszínű hangzással (szimfonikus zenekar + szintetizátor + dob + basszusgitár) kísérletező, de mindig az igényességet szem előtt tartó együttest hozzanak létre.
"Ez a zene a komolyzenei értékrendet megtartva próbál szólni a könnyűzene kedvelőinek, ugyanakkor megnyit egy kaput a kizárólag komolyzenében gondolkodóknak is az igényes könnyűzene felé."
Megkezdődött a repertoár bővítése, a koncertek műsorát népszerű előadók és szerzők műveinek szimfonikus átiratai is kezdték színesíteni.
2001. márciusában a Városmajori Gimnáziumban adták az első önálló óriás-koncertjüket, amin az iskola több mint ötven diákja dolgozott. Mindenben profizmusra törekedtek: számítógépes vetítés projektorral, fények, rengeteg technika, minden, ami egy profi zenei showhoz kell. Kisebb-nagyobb nehézségek árán sikerült összehozni. A koncertet csaknem hatszáz fős közönség kísérte figyelemmel, a siker a vártnál is nagyobb volt.
A gyakran igen expresszív instrumentális zenéhez jól illik a képi aláfestés, amely a számok mondanivalójának átadását, a háttértörténet megértését is nagyban segíti.  A vetítéssel egybekötött, ún. multimédia-koncertek képi anyagát a Városmajori Nagyon-kreatív Brigád készíti, akik sok más területen is segítik a zenekar munkáját.
A Fugato pár év alatt kinőtte magát a gimnazista közegből és számos sikeres koncertet adott Budapesten és vidéken is. Ma már rendszeresen lépnek fel fesztiválokon, művelődési házakban, irodalmi és filmes rendezvényeken.
A jövő
Az elkövetkező időszakban a fő cél az ismertté válás minél szélesebb körben, sok fellépés, rutinszerzés.
Folyamatosan készülnek az új számok, a multimédia-koncertekhez pedig az új vetítések.
A 2004 októberében megjelent lemez nemzetközi terjesztést kap. Igyekszünk külföldre is eljuttatni zenénket.
"Habár ez a zene minden bizonnyal nem a nagytömegeké, a Fugato hisz benne, hogy érdemes nem behódolni a divatoknak."
Minden koncertre várjuk az érdeklődőket.

Honlap: www.fugato.org

Vissza a tartalomhoz