Concerto, Tata

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Historikus Táncegyüttes

Archiv > 12. Barokk Fesztivál 2011 > Fellépő művészek 2011
 

A III.Béla Lovagrend Reneszánsz Tánciskolája

Reneszánsz Tánciskolánk 2006.februárjában kezdte meg működését.
Sem a középkorból, sem pedig areneszánsz korból sajnálatos módon nem maradtak ránk magyar udvari táncleírások. Pedig a reneszánsz idején Magyarország táncélete a Nyugat-európaihoz hasonlóan mozgalmas lehetett, de az eddig feltárt források még mindig csak a táncolás tényéről, esetenként a táncok nevéről tudósítanak. Az itáliaiakhoz hasonló tánckönyvek, amelyekben a Magyarországon járt táncok és zenéjük részletes leírása volna, sajnos nem maradtak ránk.
Ezért tánccsoportunk elsősorban XV.-XVI.századi itáliai, burgundi, francia és angol udvari táncok korhű bemutatásával foglalkozik. Műsoranyagunkat az utóbbi időben XVII.-XVIII.századi angol táncokkal is bővítettük.
Okleveles historikus táncoktatónk, Kovács Gábor útmutatásai alapján tanítja táncainkat. Ezeket korabeli tánckódexekből rekonstruáljuk, illetve Kovács Gábor és Széll Rita tankönyvei segítségével sajátítjuk el.
10 aktív táncosunk foglalkozásainkon nemcsak a tánclépéseket sajátítja el, hanem az adott kor viselkedéskultúráját, divatját, etikett szabályait is. Törekszünk arra, hogy aki műsorainkat nézi, igazi élményben részesüljön, táncosaink előadásmódjukkal közvetíteni tudják azokat az érzéseket, gondolatokat, melyeket a reneszánsz koreográfus megálmodott. Ruházatunkat korabeli festmények alapján tervezzük és készíttetjük.
Jelenleg 55 tánc szerepel repertoárunkon, de vannak önálló színpadi műsoraink is. Pl. a közönség nagyon kedveli a „Korok táncai” című zenés időutazásunkat. Divattörténeti előadásaink iránt is sokan érdeklődnek. Igen népszerűek táncházaink is, bár mi „csak úgy” a magunk szórakoztatására is fergeteges táncesteket szoktunk rendezni.
A tánccsoport már számos fellépésen van túl. Rendszeres, visszatérő vendégei vagyunk múzeumi rendezvényeknek, kulturális és művészeti fesztiváloknak, mint pl a veszprémi Gizella Napok Művészeti Fesztivál, a Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Majálisa, Cseszneki Várjátékok, egri Középkori Piactér stb. De 2008-ban a Reneszánsz Évében a Fejér Megyei Jogászbált is mi nyitottuk meg. Önálló estjeinken meghívott vendégeinkkel (pl. Tabulatúra Régizene Együttes, Szent Cecília Kórus) közös műsorban szórakoztatjuk a nagyérdeműt.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz