Kertesi Ingrid és Vígh Andrea - Concertotata

Concerto Nonprofit Kft. Tata (Hungary)
Tartalomhoz ugrás

Kertesi Ingrid és Vígh Andrea

Barokk Fesztivál > Archív > Barokk Fesztivál 2018 > Résztvevők 2018
Kertesi Ingrid tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát – előtte nyolc évig csellózni tanult, majd Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott. Több nemzetközi énekverseny díjazottja. 1987-ben a bécsi Volksoperben, 1988–1990 között a berlini Komische Operben lépett fel. Nagyon szereti a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat. Számos versenyen vett részt, és ott szerepelt a győztesek között: Lipcse (1984.), Barcelona (1985.), a németországi Gütersloh (1988). Rendszeresen vendégszerepel külföldi operaházakban és oratóriumesteken: Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban, Veronában és másutt énekelt főszerepeket – nagy sikerrel. Az 1997-1998-as évadban a düsseldorfi opera szerződtette, emellett a Magyar Állami Operaházban is énekelt. A Törley Szalon oszlopos tagja.
Számos lemeze jelent meg a BMG, a Naxos és a Hungaroton kiadásában. Magyarországon a szimfonikus zenekarok kedvelt szólistája, a koncertpódiumok keresett énekművésze. A Magyar Televízió 1996-ban közel egyórás portréfilmet készített róla.
Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő (szoprán), érdemes és kiváló művész.

Vigh Andrea már fiatalon a hárfa hangszer került érdeklődése középpontjába. Ebben az időben a hárfa alapfokú oktatása még egy zeneiskolában sem létezik, ezért 10 éves korától zongorázni tanult. Hárfa tanulmányait 1977-ben kezdte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, ahol első tanára Rohmann Henrik volt, majd később Mercz Nóra tanárnő. 1981-ben sikerrel felvételizik a Zeneakadémiára, ahol hangszeres tanára Lubik Hedvig és kamarazene tanára Láng István volt. Diplomáját 1986-ban szerezte meg hárfaművész-tanári és zeneelmélet tanári szakon jeles minősítéssel. 2001-ben habilitált, 2009-ben pedig megszerezte a „Doctor of Liberal Arts” (DLA) tudományos fokozatot summa cum laude minősítéssel; doktori értekezésének címe „Sokoldalú hangszerünk, a hárfa”.
1986–1996 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított. 1996-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, 2007–2011 között tanszékvezető, 2011-től tanszéki csoportvezető, 2010–2013 között oktatási rektorhelyettes, 2013. november 1-től rektor.
1993-1996 között a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek állandó közreműködője. Fellépője volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a Solti György európai koncert körútján, a Bartók évforduló hangversenyein (Párizs, New York). 1993 óta évente van szólóestje a Zeneakadémián. Koncertezik még a Magyarország 2004-es EU-csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záró hangversenyén, 2005-ben a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében. Tagja az arles-i, belgrádi, gödöllői, szegedi és walesi, nemzetközi hárfaversenyek zsűrijének. 1999-ben alapítója az azóta évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak, melynek művészeti vezetője, illetve zsűrijének tagja. TV-felvételek és egy portréfilm is készült róla. 2006-ban "A Hárfa sokszínűsége" címmel a Duna televízió sugárzott műsort a hárfa történetéről Vigh Andreával. (Közreműködtek: Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András)

Vissza a tartalomhoz