Concerto, Tata

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Temesi Mária operaénekes

Archiv > 11. Barokk Fesztivál 2010 > Fellépő művészek 2010
 

A Magyar Állami Operaház Bartók- Pásztory Ditta-, Székely Mihály-, Juventus-, Artisjus és Liszt díjjal kitüntetett művésznője.
Nevét jegyzi a berlini „Opernlexikon”, az angol „Who is who in Music”, a „Magyar és Nemzetközi Ki Kicsoda”, a „Budapest Kézikönyve”, a „Magyar Színházművészeti Lexikon” és a „Szegedi Színjátszás Krónikája”.
Énektanári diplomája mellett jeles zongoratanári diplomát is szerzett szülővárosában Szegeden, ahol már főiskolás korában elnyerte az Athéni „Maria Callas Nemzetközi Énekverseny” Különdíját. A Budapesti Zeneakadémia Opera szakán kitüntetéses diplomával végzett, dal és oratórium szakon a Weimari Franz Liszt Musikhochschule-n és a Salzburgi Mozarteumban képezte magát. Pályakezdőként két nemzetközi énekverseny győztese: Rio de Janeiro (1981 - még Tóth Mária néven) és Philadelphia - Luciano Pavarotti Énekverseny (1985.)
Egészen fiatalon már Wagner opera főszereppel, a Lohengrin Elsájával debütált a Magyar Állami Operaházban. Elza alakítása óriási közönségsikert és elismerő kritikák sorozatát hozta.
Főszerepek sokaságát énekelve fellépett a világ számos neves külföldi Operaházában, hangversenytermében.
Temesi Mária oratórium- és dalénekesként is elismerést szerzett, rangos zenei események szólistájaként is ismert.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz